Dé manier om je lezer in je verhaal te trekken

Een goed verhaal is één ding, maar hoe zorg je ervoor dat je lezer je verhaal ook leest? Dan is het vooral belangrijk dat je een goede openingszin hebt. Een zin die ervoor zorgt dat je lezer in je tekst gezogen wordt. Want goed begonnen is half gewonnen, toch?

De manier om je lezer in je verhaal te trekken

Je openingszin heeft maar één doel: je lezer overtuigen om verder te lezen. Je creëert een verleidelijk begin en wekt zo de interesse van je lezers. Dé manier om dat te doen? Door je lezer midden in het verhaal te gooien, zonder ook maar iets van context te geven. Die techniek wordt ook wel in medias res genoemd, Latijn voor ‘in het midden van de zaken’.

In plaats van je verhaal chronologisch te vertellen, start je met een interessante gebeurtenis of een spannende actie. Daarna leg je pas uit hoe je in deze situatie terechtgekomen bent. Dat roept meteen heel wat vragen op bij je lezers, waardoor hun nieuwsgierigheid geprikkeld wordt. Vergeet bovendien niet om in te spelen op bepaalde emoties: zorg bijvoorbeeld voor ontroering of een glimlach. Zo wek je meteen empathie op en voelt je lezer zich meer verbonden met je verhaal. Hoe meer emotie, hoe groter de band met je lezer. En hoe groter de kans dat je lezer je verhaal zal onthouden!

De piek van je verhaal

Vraag je je af hoe je dat concreet doet? Ik help je even! Schrijf je verhaal chronologisch uit en pik er daarna de spannendste gebeurtenis uit, de ‘piek’ van je verhaal. Om het nog actiegerichter te maken, kan je ook beginnen met een stukje uit een gesprek dat je met iemand voerde. Wil je bijvoorbeeld het verhaal vertellen van het moment waarop je besliste om ontslag te nemen bij je werkgever om te starten als zelfstandige? Dan kan je met de exacte zin starten die je in dat gesprek gebruikte.

Heb je de aandacht van je lezer vast? Goed! Zorg er natuurlijk wel voor dat de rest van je tekst ook goed in elkaar zit, zodat je lezer niet afhaakt. Vertel je verhaal chronologisch verder en geef meer context. De vragen waarmee je lezer zit na je openingszin moeten uiteraard wel beantwoord worden. Zo voldoe je aan het verlangen van je lezer. Om de aandacht vast te houden doorheen je verhaal kan je altijd nog een nieuwe vraag opwerpen, waardoor je de interesse vasthoudt.

En, ben je van plan om deze techniek te gebruiken bij je volgende verhaal? 🤩

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.