Mijn favoriete boeken voor ondernemers

Blijven bijleren als ondernemer is volgens mij echt broodnodig. Ik schrijf mij dan ook geregeld in voor nieuwe opleidingen en daarnaast lees ik vaak boeken die mij helpen of nieuwe inzichten bieden. Vandaag deel ik graag drie favorieten met jou.

1. Mike Michalowicz – Profit First

Toen ik de eerste keer over Profit First hoorde, was ik meteen geïntrigeerd. Door middel van dit systeem kies je er bewust voor om winst te maken en geen genoegen te nemen met wat overschiet. Klinkt goed, toch? Momenteel pas ik de principes van dit systeem al bijna een jaar toe en ik ben helemaal fan! In het kort komt het erop neer dat je vijf zakelijke rekeningen gebruikt. De rekening die jouw klanten reeds kennen wordt jouw ontvangstenrekening. Daarnaast open je nog vier andere rekeningen met de namen ‘winst’, ‘kosten’, belastingen’ en salaris’ en elke eerste dag van de maand stort ik een vast percentage van mijn ontvangstenrekening naar deze vier rekeningen. Zo ben ik zeker van een vast loon, weet ik hoeveel kosten ik kan maken en hoef ik mij geen zorgen meer te maken over belastingen. Wil jij als ondernemer ook meer inzicht in je financiën? Dan is dit boek zeker een aanrader!

2. Hal Elrod – Miracle Morning

Het doel van dit boek is om je te laten evolueren naar een succesvol leven door je ochtendroutine aan te passen. Voor ik het boek las, was ik een snoozer en bestond mijn ochtendroutine enkel uit douchen, mijzelf kleden en snel iets eten. Ik mag toch wel zeggen dat mijn ogen opengegaan zijn door de zes stappen die Hal Elrod beschrijft, namelijk silence, affirmations, visualization, exercise en reading. Begin januari paste ik meteen toe wat ik gelezen had en tot op vandaag kies er bewust voor om op werkdagen niet meer te snoozen en mijn dag rustig te beginnen met een yogasessie. Op sommige dagen lukt het mij ook al om enkele bladzijden te lezen. Ik vind het zalig om niet meteen in een rush terecht te komen als ik opsta en de tijd te nemen om rustig wakker te worden. Daarnaast kijk ik – meestal 😉 – niet naar mijn smartphone tot het moment dat ik effectief met mijn werkdag start. Aan de andere stappen moet ik nog werken, maar het lijkt mij beter om rustig op te bouwen.

3. Simon Sinek – Start with why

Simon Sinek is een auteur en spreker die reeds meerdere boeken schreef, waaronder de bestseller ‘Start with why’. Hij ontwikkelde het denkmodel van de ‘golden circle’. Deze gouden cirkel bestaat uit drie cirkels met het ‘waarom’ als een roos in het midden. De cirkel in het midden stelt het ‘hoe’ voor en de buitenste cirkel fungeert als het ‘wat’. Sinek stelt dat we ons bij het nemen van beslissingen meer baseren op het ‘waarom’ dan op het ‘wat’, omdat enkel het ‘waarom’ een gevoel van verbondenheid en emotionele impact creëert. Wanneer mensen zich emotioneel aangesproken voelen, ondernemen ze actie én kopen ze producten of diensten aan. Hoe duidelijker je het ‘waarom’ beschrijft, hoe meer mensen je zal aanspreken. Pas daarna leg je uit hoe je het doet en wat je product of dienst exact is.

Welke boeken heb jij al gelezen? Of heb jij nog andere aanraders voor mij? Laat het mij hieronder weten in de reacties! 🙂

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.